Entrevista en Radio Cambrils

Joel Santamaría: ‘Un dels meus objectius és fer reflexionar el lector sobre allò que esta llegint’

Divendres, 31 Juliol 2020

La distopia és un concepte que planteja realitats en les quals les coses no van bé per a la humanitat, fins al punt que moltes vegades solen ser apocalíptiques. Es tracta d’un punt de partida que trobem en algunes pel·lícules i llibres, com és el cas de la novel·la ‘Humanofobia’. Aquest és el títol del segon llibre de Joel Santamaría, escriptor reusenc que ha visitat els estudis de Ràdio Cambrils per parlar de la seva nova obra. Un dels llocs físics on podreu trobar-la en cas que estigueu interessats és la llibreria cambrilenca ‘La Galatea’.

Segons ha explicat Joel Santamaría, l’acció a ‘Humanofobia’ se situa a l’any 2089 a Barcelona. La Ciutat Comtal, com la resta de la Unió Europea, pateix greus problemes derivats en bona part de la superpoblació i també d’una ciberreligió de recent creació. Segons ha confessat Joel Santamaría, entre els referents que ha utilitzat a l’hora de plantejar la seva novel·la es troben les grans distopies literàries, com és el cas de ‘1984’, el clàssic per excel·lència de George Orwell, ‘Un món feliç’ d’Aldous Huxley o ‘El conte de la serventa’, de Margaret Atwood, que s’ha posat molt de moda en els darrers anys degut a la seva adaptació televisiva.

Santamaría també ha manifestat que les distopies, i ‘Humanofobia’ no és una excepció, exageren alguns tics negatius reals de la societat. D’aquesta manera, poden entendre’s com una mena d’avís de l’autor d’allò que pot arribar a passar en el món real en un futur. En el seu cas, el llibre pot provocar pensaments sobre qüestions com l’ús de les xarxes socials o el paper de la tecnologia en el nostre dia a dia. Santamaría admet que un dels seus reptes com a escriptor és precisament aconseguir que els seus lectors reflexionin sobre totes aquestes qüestions.

Per altra banda, més enllà d’‘Humanofobia’, Joel Santamaría és notícia per altres dues qüestions. La primera és que ja té enllestit el seu tercer llibre, que en aquest cas serà una novel·la històrica ambientada a la Tarraco romana. I també perquè ha fundat l’Associació Literària d’Escriptors del Camp de Tarragona, una entitat que té com a objectiu fer trobades i posar en comú els escriptors i les escriptores del territori.

Poden escoltar l’entrevista sencera en aquest enllaç.

http://radiocambrils.alacarta.cat/linformatiu/noticia/joel-santamaria-vull-fer-reflexionar-el-lector-sobre-allo-que-esta-llegint?fbclid=IwAR0wutA6nk5ymCA0ZsEb_k-iAzEtgUCs_aAhaVLzMQaMIagl06l65N8aeek

A %d blogueros les gusta esto: